Dezvaluiri alarmante! Cum risca Iasul sa piarda racla cu moastele Sfintei Parascheva
racla Sfintei Cuvioase Parascheva
reliquie di Santa Parascheva
• Cu toate ca este vorba de un simbol al
ortodoxiei, vechi de peste jumatate de mileniu, racla Sfintei Parascheva de la
Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu figureaza pe lista bunurilor culturale
mobile, clasate de Institutul National al Patrimoniului • Alte obiecte de cult,
extrem de valoroase, din bisericile si manastirile Iasului nu au fost expertizate
si clasificate de specialisti
Situatie paradoxala in care se afla racla Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Cu toate ca este vorba de un simbol al
ortodoxiei, racla nu figureaza pe lista bunurilor culturale mobile, clasate de
Institutul National al Patrimoniului (INP).
In caz de furt, Sfanta Parascheva risca sa nu poata fi recuperata
Specialistii avertizeaza ca, in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale, acestea nu vor mai putea fi recuperate. Cunoscutul profesor Gheorghe Macarie, specialist in Istoria Artei la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC), explica ceea ce s-ar intampla daca in viitor nu va fi reglementata aceasta situatie.
"Din pacate, atat dupa 1950 cat si dupa 1989, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cat si cei ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nu au fost deschisi pentru a introduce Racla Sfintei Parascheva pe lista bunurilor culturale mobile clasate. Acelasi lucru se intampla si cu alte obiecte istorice valoroase de cult, vechi de sute de ani, din bisericile si manastirile judetului Iasi! Istoricul raclei actuale, mutata dupa 1880 de la Biserica Trei Ierarhi la Catedrala Mitropolitana, este unul extrem de interesant. Dupa incendiul de la Trei Ierarhi, argintul ramas din vechea racla a fost lucrat pe banii unui om cu dare de mana, de catre un mester din Falticeni. Mai mult, o inscriptie in limba greaca, aflata la capul Sfintei, reprezinta o alta mare valoare istorica. Ganditi-va ca aici nu e vorba neaparat de valoarea in sine a acestei racle si de Sfintele Moaste, acestea nu pot fi cuantificate, ci de simbol si de ceea ce reprezinta acest bun de patrimoniu si ce ar insemna pierderea lui", a declarat profesorul Gheorghe Macarie.
"Ar trebui sa se faca o expertiza de catre persoane abilitate si profesioniste, un inventar clar al obiectelor si responsabilizarea persoanelor din conducerea Mitropoliei, tocmai pentru a nu se pierde complet in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale. Eu va spun, din propria experienta, ca la multe dintre lucrurile de valoare, fie ca e vorba de tablouri, icoane sau alte obiecte istorice, din cauza faptului ca nu a existat o expertizare a lor clara, au fost inlocuite cu falsuri si sustrase de diferite persoane. Nu cred ca acelasi lucru se doreste sa se intample si cu Sfanta Parascheva", a completat profesorul Macarie. Solicitati pentru a oferi un raspuns pe aceasta tema, oficialii de la Mitropolie nu au putut fi gasiti. "Aaaa, am crezut ca e o problema legata de parohii... Pe aceasta tema nu va pot raspunde, iar cum astazi (ieri - n.r.) este sarbatoare, domnul Constantin Sturzu (purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - n.r.) este liber", a precizat un reprezentant al Mitropoliei.
Istoricul moastelor din ultima jumatate de mileniu
Cuvioasa Parascheva este o sfânta reprezentativa în Biserica Ortodoxa Româna si în alte biserici de rit oriental, dar si sfânta patroana sau ocrotitoare a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate în ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor in capitala Moldovei a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. În anul 1889 moastele au fost mutate în Catedrala Mitropolitana.
UNA TRADUZIONE SOMMARIA DEL PRESENTE ARTICOLO IN LINGUA ITALIANA E' POSSIBILE GRAZIE AL TRADUTTORE DEL NOSTRO BLOG POSTO IN BASSO A DESTRA.
Nessun commento:
Posta un commento
Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.